吉備中央町の野草料理WILD VEGETABLES DISH IN KIBITYUUOU-TYOU

オオバギボシ Hosta sieboldiana


オオバギボウシ(大葉擬宝珠)リュウゼツラン亜科 ギボウシ属の多年草。です。別名は多く トウギボウシ薹擬宝珠 ハヤザキオオバギボウシ早咲大葉擬宝珠 ウノハナギボウシウシ卯花擬宝珠 ウリッパ アマナ ギンボ 山カンピョウ 等があります。葉の色が うり類の皮に似ているので、瓜菜Uri-naが 転化したと言われている。 芯を巻き込むように生えた若葉は ウルイと呼ばれ 食用にされます。サラダにすれば サクさくとした歯応え、軽いぬめりを楽しみます。乾燥させてたものを山かんぴょう(山乾瓢)と呼び 保存食にします。花も食用に 利用できます。

ゆでて 好みの長さに切り お浸や 胡麻和え 煮もの 酢のもの てんぷら 油炒め 味噌汁 カレー煮 すまし汁 卵とじ あんかけ 和え物 甘煮 サラダ 糠漬け 一夜漬け 等 多彩に 利用できます。少し開いた葉は 柏餅 等 の柏葉の代用にするとよいでしょう。展開した葉は 刺身 等 の料理の皿の飾りにすると よいでしょう。成長すると 苦みや エグミが生じる事が 有ります。塩を 加えたっぷりの湯で茹でると 食べやすくなります。 ヌメリ成分である多糖類は リンパ球を増やして 病気に対し 抵抗力を 高めると されます。ビタミンCを 多く含みます。腫物 虫刺され剤に用いる時は 全草天日乾燥し 煎じて 患部を洗うか 又は 生の葉を絞って 汁を患部に 塗布します。    「薬効もある山野草カラー百科:畠山陽一、パッチワーク通信社」「山菜・薬草 山の幸利用百科:大沢章、農文協」「オオバギボウシの採取方法と楽しみ方【食べられる山野草】 │ クラシリカ。 (classilica.com)

The young leaves that grow to surround the core bud are called Ùrui and are edible If you make it a salad, you will enjoy crispy texture and light slimming  Dried foods are called Yama-Kanpyou “Mountain-dried Gourd shavings” and  Yama-Kanpyou is a preserved food Flowers are also available for food  Boil the Urui and cut it into your preferred lengths. be used in a variety of applications such as Boiled and cut Urui ”young leaves of Ooba-Gigousi” to your favorite length, they are available in a variety of ways, such as O-hitasi “aside dish of boiled seasoned vegetables”, Goma-ae “dish dressed with sesame sauce”, Ni-mono “food simmered in soy sauce”, Su-no-mono ” vinegared vegetables”, Tenpura ”Deep-fried food ”, Abura-itame “sauteed food”, Miso-siru “miso soup”, Karei-ni ”Curry Stew”,  Sumasi-jiru “clear soup.”, Tamago-toji “egg-bound soup”, An-kake “food dressed with a thick starchy sauce”, Ae-mpno “vegetables dressed with sauce”, Ama-ni “food boiled sweet”, Sarada ”salad”, Kasu-zuke ”foof  pickled in sake lees”. Itiya-zuke ”vegetables pickled overnight”  etc.  A slightly open leaf is a good substitute for Kashiwa leaves such as Kashiwa mochi   The opened leaves can be used instead of dishes for Sashimi "bite-sized pieces of raw fish" etc.   When it grows, bitterness and gummy can occur If you add salt and boil it in plenty of hot water, it's easier to eat It is said that the polysaccharides that are the slime component, increase lymphocytes and increase resistance to disease It contains a lot of vitamin C If you use  it as a treatment for swelling or insect bites, dry the whole plants in the sun. decoct and wash the affected area with them, or squeeze the raw leaves and apply the juice to the affected area 

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