吉備中央町の野草料理WILD VEGETABLES DISH IN KIBITYUUOU-TYOU

ツワブキ Japanese silverleaf

ツワブキ(石蕗艶蕗 )キク科 ツワブキ属の常緑多年草です。ツワ イシブキ石蕗 ツワンポ橐坊オカバス岡蓮 オバコ チィパッパ  ツバシャ チュブリングサの 異称が あります。初冬に 黄色い花を 咲かせます。土の中に 短い茎が 潜んでおり 葉柄と 葉が 土の上に出ます。葉柄は フキの葉柄と同じように 食用にします。著者は 観賞用を兼ねて 庭園に植えています。ツワブキの若葉は 初め内側に巻き 灰褐色の長毛が 生えていますが、成長すると 毛が無くなります。葉の裏面には 毛が 沢山生えています。食用にする時は ピロリジジンアルカロイドを 含むため 軽く湯がいて 皮を剥き を少量加えた湯で 煮直し 1日以上水に晒し 灰汁(苦み)抜きが 必要です。著者は 煮物 (キャラブキ) 炒め物 天ぷらにします。民間薬として 主に茎葉を 夏に採取して 天日乾燥したものを 生薬 蓮蓬草Renbou-sou 橐吾Takugoとして、のどの腫れ おでき 切り傷 打撲や 火傷に用いられます腫れ物 打撲 凍傷 おでき 切り傷 火傷には 生葉を 火であぶって 柔らかくなったら 揉んで 患部に貼り、時々取り換えると 膿が出て 治癒に役立つといわれている。また 魚の中毒 食あたりには 催吐剤として、生葉のしぼり汁を 多量に飲むと 良いようです。

ツワブキの煮物(2人分)

材料 

ツワブキ:5本 サラダ油:少々

調味料

砂糖:25g 味醂:25g 醤油:25g 鳥ガラ出汁:適量 昆布:適量

調理法

1・ツワブキを 柔らかくなるまで 中火で 茹でます。 2・皮を剥き 水に晒して 何回か水を変え アクを抜きます。    3・水を切って ツワブキを 食べやすい長さに切って、サッと炒めた後、砂糖 みりん 醤油 出汁を加えてしっかりと煮ます。 4・細く刻んだ だし昆布と盛りつけます。 

When eating the stems and leaves of Tuwa-buki, because it contains  Pyrrolizidine alkaloid , it is necessary to boil it in hot water with a little, peel the epidermis, re-boil in hot water with a little vinegar, and expose it to water for more than a day  The author makes them boiled dishes,Tukud-ani ”Kyara-buki, food boiled down in soy” and Tempura “seafood or vegetables that have been covered in batter and fried in oil”   In this time, I will introduce boiled Tsuwa-buki.

Simmered Tuwa-buki (serves 2)

materials 

Stems of Tuwa-buki:5 Salad oil: a  little

Condiments

Sugar:25g Miso “fermented soybean paste”:25g Soy sauce:25g  Tori-gara soup stock: appropriate amount  Konbu “dried Kelp”: appropriate amount

Recipes

1. Boil the stems of Tuwa-buki over medium heat until tender 2. Peel and expose to water, change the water several times to remove the Aku ”bitterness”    3.  Drain the water from them and cut it into easy-to-eat lengths, stir-fry quickly, add Sugar, Mirin, Soy sauce, and Dashi “stock”  and boil it firmly 4. Serve with thinly chopped dashi kelp      平成28年(2016年)7月21日