吉備中央町の野草料理WILD VEGETABLES DISH IN KIBITYUUOU-TYOU

タンポポ dandelion


タンポポ(蒲公英Houkouei)キク科 タンポポ属の総称です。ツヅミグサ鼓草 フヂナ藤菜 タナ田菜 フチナ布知菜 等の異名が あります。本来 花期に 総苞片が反るものが外来種で、反らないものが 在来種ですが、外来種と 在来種は 交雑が進んでいて、総苞片 花の大きさは 色々のものが見つけられます。吉備中央町吉備高原都市西住区のタンポポの花は 異常に大きいものが 観察できます。セイヨウタンポポは 葉のサラダ用として輸入され 植えられたものが  野に広がりましたが、苦みが強く 泥臭い匂いが 有ります。在来種のカントウタンポポ関東蒲公英 カンサイタンポポ関西蒲公英の葉や 花葉には 苦みが少なくサラダに 向きます。タンポポの葉や 花や 茎は おひたし 和え物 ソテー 汁の身 佃煮 等に 利用します。苦みを嫌う人は、葉や 花や 茎を沸騰水で茹でて 数時間水にさらすと よいでしょう。茹でたものを 重曹水に 浸せば 早くあく抜きが できます。葉や 花や 茎を 天ぷらにすれば セイヨウタンポポでも 苦みを感じにくくなります。根を 乾燥させ   細かく切って 炒り上げたものを「タンポポ茶タンポポコーヒー」と 呼び ノンカフェイン飲料として 楽しめます。根は きんぴらにすると よいでしょう。開花前の根を含め 全草を乾燥させ、生薬Syouyaku蒲公英Hokouei/Bokoueiとします。健胃 利胆 解熱 強壮等に 広く用いられます。催乳目的には 乾燥スイカズラの花(金銀花・きんぎんか)の同量 を混ぜ 煎じて 用います。民間では 全草を食べると 食毒を消して 乳腫を治す効き目があると されています。「www.e yakusou.com/yakusou/430.htm」 消炎、解熱効果も期待されます。「www.wellba.com/wellness/oriental/contents/dandelion.html」 Dandelion is a generic term for Asteraceae “ Chrysanthemum family” Taraxacum “genus dandelion”   Seiyou-Tanpopo “Western Dandelion: Taraxacum officinale” imported and planted for leaf salad, but spread out in the field   It has a strong bitterness and a muddy smell  The leaves, flowers and stems of Kantou-Tanpopo “Kantou- dandelionTaraxacum platycarpum“ and Kansai-Tanpopo “Kansai-dandelion:Taraxacum japonicum” which are native species, have less bitter and they are suitable for salads   The leaves, he flowers and the stems of Dandelion group are cooked into O-hitasi “boiled vegetable”, Ae-mono “vegetables with Japanese dressing”, soup, Tukuda-ni “food boiled down in soy” and so on    If you don't like bitterness, it is a good idea to boil the leaves, the flowers and the stems in boiling water and expose them to water for several hours   If you dip the boiled water in baking soda water, you can quickly remove the bitterness   If you cook into them tempura, you does not feel bitterness, even the dandelion “Seiyou-Tanpopo”    Dried, cut into small pieces and stir-fried the roots are called Tanpopo-tya “Dandelion-tea” or Tanpopokôhî “Dandelion-coffee”, You can be enjoyed as a non-caffeine drink  It is a good idea to make the roots Kinpira “chopped root cooked in sugar and soy sauce”

タンポポのレシピ Dandelion Recipe 

 「https://bacchetteepomodoro.com/ja/about-tarassaco」「https://recipe.rakuten.co.jp/word/たんぽぽ」「https://cookpad.com/search/タンポポ」「https://cookpad.com/search/タンポポ 葉」「https://googirl.jp/lifestyle/1404tanpopo872」「https://lettre-du-nature.com/archives/549

今回はタンポポの茎を金平にしました。


タンポポの茎の金平

花が 付いていて 伸びていないものでもよいのですが、花が 終わって茎が 伸たものの方が 食感が しっかりしています。

材料

タンポポの茎を5cm程に切ったもの :2掴み 未熟なエンドウ豆:1掴み サンショの靑実:適量 炒り胡麻:適量

調味料    

料理酒:20ml 砂糖:大匙0.8杯 醤油:大匙0.8杯 味醂:大匙1杯 胡麻油:適量

 調理法

タンポポの茎 エンドウ豆 サンショの実を 胡麻油で タンポポの茎が しんなりするまで 炒めます。調味料を加え 水分が少なくなるまで 火にかけます。暫く冷やして 炒り胡麻を 加えてから 盛り付けます。酒の肴や食前の食欲増進の目的に食べます。

 In this time, I made the stem of Dandelion Kinpira “chopped stem cooked in sugar and soy sauce”

 Kinpira of Dandelion’s stem

You can cook the stem when the flower is attached, but the texture is firmer if you use the stem that has been stretched out to fly the seeds far away when the flower is finished.

Materials

Dandelion stem cut into about 5cm: 2 grips  Immature peas: 1 grip  Sansho's green fruit: Appropriate amount  Stir-fried sesame: appropriate amount

condiments

Cooking liquor: 20ml  Sugar:  0. 8 tablespoons Soy sauce: l 0. 8 tablespoons Mitin: 1 tablespoon Sesame oil: appropriate amount

 Recipes

Sautee the Dandelion stems, Peas and Sanshou "Japanese pepper" nuts in sesame oil until the dandelion stems are tender Add seasonings and cook on the fire until the moisture is low Cool for a while, add the sauteed sesame seeds, and then serve them on a plate Eat them for  the purpose of appetizers of Sake and promotion of appetite before meals   平成28年(2016年)5月27日