吉備中央町の野草料理 EDIBLE WILD PLANTS DISHES IN KIBITYUUOU-TYOU

サンショの実 Japanese pepper


サンショウ(山椒)ミカン科 サンショウ属の落葉低木です。料理に添えられる若葉は 食材として 木の芽とも 呼ばれます。雄株と 雌株があり、春に 黄緑色の花を 咲かせ、雌株は 実をつけます。葉と 球果に 独特な香りを 有し、香辛料として 使われます。山に生えるハシバミ「椒・薫り高く辛い植物の総称」なので「山椒」の名が 付られました。ニラや ショウガ 等 のハシバミと 区別する時は「フサハジカミ 房椒」「ナルハジカミ ナリハジカミ 成椒/

 

奈留波之加美」と呼びます。半日陰の湿った所を 好みます。枝には 鋭い棘が 付きますが、突然変異で 棘のない株実生苗が 稀に発生します。写真は刺の無い「アサクラサンショウ 朝倉山椒」です。サンショウの葉に 油点があり、油点が潰れると  よい香りが 発せられます。雄花は「花山椒」で、雌株の若い緑色の実 赤い完熟実(黒い種を含む)も 食用にされます。

若芽「キノメ・木の芽」は 鮮やかな緑で 香りが良いので、焼き物 煮物等に 添えられ、吸い口(香頭Koutou)として 用いられるます。使う直前に 軽く叩いて 葉の細胞の油点を 潰すとよいでしょう。 木の芽を 味噌と和えた「木の芽味噌」は 焼き筍 木の芽田楽 木の芽和えや木の芽煮に 合います。花山椒は 料理の彩り  佃煮 等 に用いられます。 未熟な果実(青山椒、実山椒)は 茹でて 佃煮 ちりめん山椒に します。 熟した実の皮の乾燥粉末「粉山椒」は  鰻の蒲焼の臭味消します。七味唐辛子の材料として 香味料と されます。乾燥果皮粉末は 調味料としての価値が 高いのですが、空気に触れると 一日後には 色も風味も 損なわれますので 密封冷凍保存しましょう。山椒霰 山椒餅 等の菓子に 利用されます。木材は すりこ木に します。果皮に含まれる サンショオールには 毒性があり 毒として 川魚漁 に使用されます。https://ja.wikipedia.org/wiki/サンショウ花籠に 生けられている シャクヤクには 毒が含まれます。

サンショには 芳香辛味健胃作用 整腸作用 消化不良 消炎 利尿 駆虫作用 食欲促進 冷え症改善 腎臓病等の効果が期待されます。山椒の果実(椒目)又は山椒の果実と果皮を 一握り 糠味噌に加え 腐敗防止剤として用います。山椒の葉は 湿布薬として打撲や 打ち身 捻挫 むち打ち症 等に用います。山椒の果実に 鎮咳効果を期待します。www.yanagidou.co.jp/syouyaku-yakusou-sansyou.html」    人が サンショを食べると 口の中が痺れます。極めて大量を 食べれば 香り成分で 気管 等が麻痺する可能性があります。

 サンショの実のレシピ

https://cookpad.com/search/山椒の実」「https://cookpad.com/search/山椒の実 料理」「https://recipe.rakuten.co.jp/word/山椒の実」「https://allabout.co.jp/gm/gc/56890」「https://cookpad.com/search/山椒の実?page=2」「https://macaro-ni.jp/40437」「https://cookpad.com/recipe/2254889」「https://recipe.rakuten.co.jp/word/サンショウの実」「https://cookpad.com/search/山椒の実の佃煮」「https://www.sirogohan.com/recipe/misansho」「https://pekopeko.net/asakura-sansho」「https://iyasinoniwa.net/sansyou1

 

今回は 靑サンショ(若い果実)フキの葉の佃煮を作ってみました。

靑サンショウとフキの葉の佃煮

 材料

フキ(蕗)の葉:30g  塩を加え たたっぷりの湯で3分程 茹で 冷たい水に取った物 苦みを嫌う人は さらに水に浸し 必要な回数水を交換しあくを減らしましょう      靑山椒:適量 ヒタヒタの湯で 三分 程 茹でて 3時間ほど 水 にさらしたもの  採取時期が遅いものがもっと長く茹でる必要があります。

調味料

酒:7ml    砂糖:大匙半分

調理法 

材料と調味料を混ぜ、水分が少なくなるまで煮詰めます。

Tukuda-ni of Ao-Sansyo and leave of butterbur "Huki-no-ha"

Materials

Young Huki-no-ha ”leaves of  butterbur  chopped into fine30 Boil them for about 3 minutes in plenty of hot water with salt, transfer it to cold water and drain water  If you don't like bitterness, soak it in more water, change the water as many times as you need and reduce the amount of Aku “bitterness”   Ao-zansyo The immature fruit  of Japanese pepper Appropriate amount Boil them in hot water that barely soaks the Ao-zansyous for about three minutes and expose them to water for about three hours   If the fruit is harvested later, it needs to be boiled for a longer time    Sake:7ml Sugar: Half a tablespoon

Recipes 

Mix the ingredients "Materials" & seasonings and simmer until low in moisture.

Leaves and young fruits of Sansyou have Yu-tens “pellucid dotoil point accumulation of oil droplets in  intercellular space or in cell”, when the Yu-tens are crushed, a good aroma is emitted    Male Sansyou is called Hana-sansyou and do not bear fruit, but female strains bear fruit, young green fruits of female strains and red ripe fruits "including black seeds" are also edible    Because the young buds “Ki-o-me/Ko-no-me" are bright green and smell good, they are garnished to Yaki-mono “grilled food”, Ni-mono “boiled food” and so on, and is used Suikuti “something that adds aroma to Sui-mono (clear soup) or Siru-monosoup" It is a good idea to crush the Yu-tens of  the leaf cells by tapping it lightly immediately before use    Ko-no-me-Miso which is made the Ko-no-me with Miso,. goes well with Baked bamboo shoots, Dengaku “skewered grilled food that Tofu, Konnyaku, Mustard, Daikon radish, taro, etc.  skewered, are blended with sugar, sake & mirin, are scented with Ko-no-me, or Yuzu "citron" , etc., are put Miso on and are grilled" , Ae-mono “vegetables with Japanese dressing” and Ni-mono “Cooked dishes”   Hana-Sansyoo is used for the coloring of dishes such as Tukudani “food boiled down in soy” and so on   Immature fruits (Ao-Zansyo/Green-Sansyo/Mi-zansyou/fruit-Sansyo-) are cooked to Tsukuda-ni or Tirimen-zansyou “ boiled, dried small fish with fruits of Sansyo”  Kona-Zansyou “dried powder of ripe seed vessel”,  and use to remove the smell of grilled eel  It is used as an ingredient in Sitimi-Tougarasi shichimi pepper“a mixture of red cayenne pepper and other aromatic spices as a flavoring agent Dry seed vessel powder has a high value as a seasoning, but because if it expose to air, the color and flavor will be impaired after a day, It is need to store hermetically frozen  It is used to Sansyou-Arare “very small rice biscuits with Sansyou powder” or Sansyou-Moti “rice cake with Sansyou powder”     The wood is made into pestle   Sanshool in the seed vessel is toxic and It is used for river fish fishing as a poison    When a person eats a Sansyou, his mouth is numb If you eat a very large amount, the fragrance component may paralyze the trachea, etc    平成28年(2016年)5月12日