吉備中央町の野草料理WILD VEGETABLES DISH IN KIBITYUUOU-TYOU


スベリヒユ purslane

 スベリヒユ(滑莧 五色草)は スベリヒユ科 スベリヒユ属の一年生植物です。生薬名は 馬歯莧Basi-kenです。全体的に 肉質で は 赤紫色で 根元から分岐し 茎は 地を這います。は 小さい長円形のへら形 全縁で 肉質 互生します。乾燥に強く 畑の駆除し難い 厄介な雑草です。リンゴ酸を 含み 酸味があります。茎や 葉を  食用にします。ω-3脂肪酸を 多く含む植物で  健康食材として 利用されます。例えば 山形県では「ひょう」と呼ばれ 茹でて 芥子醤油にし、乾燥させて保存食にします。沖縄県では「ニンブトゥカー念仏鉦」と 呼び 葉物野菜の代用に用い、トルコ等では 生や 炒めて サラダにします。著者は  茹でたり 炒めたり 天婦羅 等にして 好みのスープやド レッシングを掛けて食します。食べ過ぎると 消化不良と 思われる下痢を起こします。

全草を「馬莧Baken/Uma-no-hiyu馬歯菜Basi-sai五行草Gogyou-sou酸莧San-ken豬母菜Tyomo-sai瓜子菜Kasi-sai馬踏菜Batou-sai馬蛇子菜Badasi-sai長寿菜老鼠耳Rouso-ji宝釧菜Housen-sai 等と 呼ばれます。また 利尿作用が あります。健胃 癌の予防の効果も 期待されます。homepage3.nifty.com/kenkoucha/suberihiyu-kenkoucha.html」「https://ja.wikipedia.org/wiki/スベリヒユ」    抗菌 抗ウイルス作用も あるかもしれません。https://minnakenko.jp/suberihiyu-juu-kounou-motsu-yakusou

 スベリヒユのレシピ

https://cookpad.com/search/スベリヒユ」「https://recipe.rakuten.co.jp/word/スベリヒユ」「https://cookpad.com/search/スベリヒユ?page=2」「noupro.jp/suberihiyu」「https://cookpad.com/recipe/2264234」「https://botanica-media.jp/404?p=2」「https://kurashi-no.jp/I0012804」「https://racssblog.net/suberihiyu-howto-cook」「https://totte-taberu.com/kiroku/yasou/suberihiyu」「https://www.diyetz.com/ja/semizotu-faydalari

 「https://ameblo.jp/farmers-keiko/entry-10627740133.html

 今回は スベリヒユの塩昆布和えを 紹介します。

Suberi-hiyu are fleshy totally, the stem are reddish-purple, the stems branch from the root and the stems crawl on the ground The leaves are small and oval spatula-shaped, fleshy at full edge and alternate leaves   Because Suberi-hiyu is resistant to dryness. It is a nasty weed that is difficult to exterminate in the field  Because it contains malic acid, it have acidity taste Stems and leaves are edible  It is used as a healthy plant food that contain a lot of omega-3 fatty acids   For example, in Yamagata Prefecture, it is called "Hyou", Suberi-hiyu’s leaves and stems is boiled and is cooked with Karasi-syouyu “soy with mustard”, they are served on the table or the leaves and stems are dried and are made into preserved food   In Okinawa Prefecture, it is called "Nimbutùkar" and used for substitutes for leafy vegetables In Turkey “Türkiye” etc., it cooked into raw or stir-fried salad   The author boils, stir-fry, or make it into tempura etc., and eats it with my favorite soup and dressing  If you eat too much, you will have diarrhea that seems to be indigestion In this time, I will introduce a dish of Suberi-hiyu with a salted kelp dressing

スベリヒユの塩昆布和え
材料
スベリヒユ:一掴み

 調味料

塩こんぶ:適量 麺つゆ:大匙1杯 下茹で用の塩:適量
調理方
スベリヒユは 塩ゆでして 冷まし、しぼって 水気をきり、食べやすい長さに 切ります。調味料を 加え、味を 整えます。 花籠にいけているカザグルマテッセン クレマチス ハンショウヅル)等は毒草です。

 Sio-Konbu-ae of Suberi-hiyu “Dish of Suberi-hiyu with a salted Kelp dressing”

material

Suberi-hiyu: a handful

condiment

Salted Kelp : appropriate amount Noodle soup: 1 tablespoon    Salt for boiling:appropriate amount

How to cook

 Boile the Suberi-hiyu with salt and coole, squeeze in and drain the moisture and cut them into easy-to-eat lengths   Add seasonings and season with salt     平成28年(2016年)6月6日