吉備中央町の野草料理WILD VEGETABLES DISH IN KIBITYUUOU-TYOU


シロザ lamb's-quarter

シロザ(白藜)アカザ科 アカザ属の一年草です。ギンザ シロアカザ白藜の 異名があります。茎は 1m位で 杖を作れるほどに強く 直立します。若葉や 葉の裏には 白い粉が 覆っています。黄緑色の小花を たくさん咲かせます。種子は 極めて小さく 黒く光沢があります。江戸時代には 野菜として 栽培されていました。種の生命力は 強靭で  物凄い 繁殖力が あります。若芽や 種を 食用とします。若葉は お浸し 和え物 天ぷら 汁の身 等に利用します。種は 佃煮 炒って振りかけ 等に利用します。ハーブ酒を 作る人もいます。アカザ(赤座藜)は シロザの変種ですので、シロザと同様に 利用できます。アカザや シロザの赤や白の粉に 過敏反応を示す人がいます。良く洗えば  問題を 克服できるでしょう。ホウレンソウ 等と同じく  蓚酸を 含みますが、含有量が 少ないので 余程 多く食べなければ カルシウム不足にならないでしょう。

背景の花はアゼムシロ(畔筵)で 毒草です。生けてある花は ジャガイモです。ジャガイモは芋を含め毒成分を含みますが、特に緑掛かった 芋 新芽 花や葉は 50g程 食べると 死ぬ事があります。

シロザ灰菜Kaisai 藜Reiには下痢止め乾燥葉煎薬・生食 健胃滋養強壮乾燥葉煎薬 消炎作用(歯痛乾燥葉煎薬 虫刺され生葉汁)が期待できます。https://medicalherb918.com/chenopodium-album-2242.html」「https://botanica-media.jp/1044」「https://classilica.com/shiroza

シロザ・アカザのレシピ Recipe of Siro-za and Aka-zahttps://recipe.rakuten.co.jp/word/シロザ」「https://yasou5656.blogspot.com/2015/09/blog-post_11.html」「https://botanica-media.jp/973」「https://recipe.rakuten.co.jp/recipe/1720023146」「https://classilica.com/shiroza」「https://recipe.rakuten.co.jp/recipe/1770010519」「kenkoucha.life.coocan.jp/akaza-kenkoucha.html」「https://recipe.rakuten.co.jp/word/アカザ/」「www.active-club.or.jp/health/habu/akaza.htm

   今回は ゴマ麺つゆ 油炒めで シロザを 食べてみました。 White powder covers the young leaves and the back of the leaves of Siro-za Siro-za blooms a lot of yellow-green florets The seeds are extremely small, black and shiny It was cultivated as a vegetable in the Edo era The seeds have a strong life force, Siro-za have very strong fertility  The young buds and seeds are edible  Young leaves are cooked into O-hitasi “side dish of boiled seasoned vegetables”, Ae-mono “vegetables with Japanese dressing” , Tenpura “deep-fried fish or vegetables” , Siru-mono ”soup” etc.   The seeds are cooked in Tukuda-ni “food boiled in soy sauce”, Hurikake “Seasoning/topping”, etc.   Some people make it herbal liquors   Aka-za is a variant of Silo-za, so it can be used in the same way as Silo-za    Some people react exaggerated response by the immune system to red or white powder in Aka-za or Siro-za  If you wash them well, you will be able to overcome the problem    They contain oxalic acid as well as Spinach etc., but because the content is small, If you don't eat too much,  you will be hypocalcemia and calcium deficiency    In this time, I ate Siro-za with Goma-Men-tuyu “Sesame-soup for Noodle” and as sauteed food

シロザのゴマ麺つゆ

材料

シロザの新芽:一掴み    シソ:適量 炒りゴマ:小匙2杯

 調味料

麺つゆ:小匙2杯 砂糖:適量 

調理法

 1・良く洗い白い粉を流し、食べ易い大きさに切ります。 2・熱湯で 茹で 水に 晒します。 3・ゴマ 麺つゆ 砂糖 を合わせ 茹でたシロザと混ぜます。 4・手元に シソ ハム カニカマが有れば 切って加えると良いでしょう。苦みもなく 食べ易い料理に なりました。 Shiroza with Sesame Soup for Noodle

Materials

Sprouts or young leaves of Siro-za:One grasp  Perilla: appropriate amount Stir-fried sesame: 2 tablespoons

Condiments

Noodle soup: 2 tablespoons of small spoon Sugar: Appropriate amount

Recipes  

1. Wash away well white powder which cover the leaves, and cut it into easy-to-eat pieces 2. Expose to boiling water 3. Combine sesame, noodle soup and sugar and mix with Siro-za 4. If you have Perilla “Japanese basil”, Ham, Kani-Kama “imitation crab meat”cut them and add them into the 4.food  It became easy to eat without bitterness  平成28年(2016年)6月3日

シロザの油炒め

材料

シロザの新芽:一掴み ケズリブシ:適量 シラス:適量 ゴマ油:適量

調味料    

塩:適量 コショウ:適量 エゴマ油:適量  

調理法 

1・シロザを良く洗い、食べやすい大きさに切る。 2・切ったシロザを ゴマ油で 炒める。 3・塩 コショウで 味を整える。 4・削ったカ ツオブシや シラスを 加え 軽く混ぜる。 5・エゴマ油を 掛ける。シラスを 多めにすると美味しい。  生け花にしている花はハナショウブで 有毒です。

Stir-fried Siro-za with oil

Materials

 Sprouts or young leaves of Siro-za:one grasp Kezri-bushi “shavings of dried flesh of bonito” :appropriate amount Sirasu “boiled and dried young anchovies etc..” :appropriate amount Sesame oi:appropriate amount

condiments    

Salt: Appropriate amount Pepper:Appropriate amoun  Egoma-yu “Perilla seeds oil” : Appropriate amount

Recipes 

1. Wash the leaves of Siroza well and cut it into easy-to-eat pieces 2. Sauté the cut Siro-za  with sesame oil 3. Season with salt and pepper 4. Add the Kezuri-busi or Sirasu and mix lightly 5. Apply Egoma oil  It is delicious when you add more shirasu.  平成28年(2016年)6月14日